03 Ago artnit campos 2012
intervenció artística de Damià Mulet
com les claus
(2,16» http://www.youtube.com/watch?v=UwMjHbB3dAc&feature=fvwp&NR=1)
com les claus
És difícil de conviure. I tant.
Des dels primers avantpassats prehistòrics fins a l’actualitat la convivència sempre ha estat un tema clau de conflicte social. Tanmateix la tendresa d’aquesta convivència arriba de la mà de l’amistat; respecte, amor, perdó i tolerància són els valors que es conjuguen al peu d’una relació entre amics.
Així, Com les claus vol ser un homenatge al pensament d’una dona de call vermell. Sor Maria Rafela Lladó i Sala (1814-1899), mestra espiritual de la vila, transmetia els valors de la vida a la dona, el jove, el marginat… La porta de casa seva estava oberta a tothom!
Dona feinera, valenta i moderna que acollia amb amor, deixava parlar i es limitava a escoltar: -la gent necessita ser escoltada- deia ella. Sempre amb la paraula oportuna a la boca, un entretoc embolcallat amb la manera de parlar del poble. Si li confiaven problemes de convivència, els deia -com les claus, que es tornen lluentes amb el refrec; així nosaltres ens santifiquem amb el sofriment dels uns als altres en la convivència-. Apostava per una convivència basada en la bondat, amabilitat, goig, misericòrdia, compassió, acollida, senzillesa, humilitat, i amor personal, fratern i gratuït. És doncs aquest el carisma de la Congregació de Germanes Missioneres dels Sagrats Cors que ella mateixa fundà l’any 1891 a Campos. És sens dubte, una dona d’ahir amb un missatge d’avui.
Així l’obra de Damià Mulet intervindrà directament sobre el monument de bronze de la mare fundadora situat a l’esplanada des Convent, volent ser també un homenatge a l’amistat que, com la metàfora de les claus, es veu refregada en el dia a dia, en l’ajuda, en la superació d’ obstacles, en el suport donat, en una abraçada, en una paraula. Una amistat que roman lluenta amb el pas del temps. Perquè la convivència no existeix només amb el “jo”. Sempre hi escau un “tu”. I és aquesta combinació la que és important.
Esdevé brillantor, esdevé amistat.
Miquel Oliver Adrover